آشنایی با باتری یو پی اس :
یو پی اس سیستمی است جهت ذخیره انرژی که در زمان قطعی برق وارد مدار شده تا اطمینان حاصل شود که جریان برق به طور پیوسته و با کیفیت مناسبی برقرار است. این فناوری مفید برای بسیار از سازمان ها، کارخانه های صنعتی، دفاتر، بیمارستان ها و شرکت هایی که کار آنها وابسته به انرژی الکتریکی می باشد یک نیاز حیاتی است و ارزشمند و مفید به شمار می آید. منبع برق ممتد و بدون وقفه از نیازهای بی قید و شرط اینگونه مشاغل است از اینرو این سیستم از باتری یو پی اس استفاده می کنند. این دستگاه از مجموعه اجزای مهمی چون: باتری ، مبدل جریان (INVERTER) ، یکسو کننده جریان الکتریکی (دیود) ، مدار شارژ تشکیل شده است.
UPS مخفف سه کلمه : Uninterrubtible power supply به معنای منبع تغذیه بدون وقفه و به تعبیری دیگر منبع برق اضطراری است.
از مزایای منحصر به فردی که یو پی اس دارد این است که خریدار با توجه به تجربه، دانش و فناوری خود می تواند با بهره گیری از انواع باتری یو پی اس به ترکیب مطلوب و مورد نیاز خود برسد. زیرا باطری مهمترین جز در دستگاه یو پی اس به شمار می آید که در مواقع اضطراری عملکرد باطری است که باعث می شود برق در مدت زمان بسیار اندک و با کیفیت مطلوب به تجهیزات و دستگاهها متصل شود مخصوصا در تجهیزات حساس این زمان بسیار مهم و با ارزش است.
فروشگاه آنتایم با ارائه باطری های یو پی اس از انواع ایرانی و خارجی سیلد اسید ( VRLA ) با ظرفیتهای مختلف آماده ارائه خدمات به مراکز بیمارستانی ، سازمانها ، کارگاه ها و … می باشد.
انواع باتری یو پی اس :
انواع باتری یو پی اس در مدل های متنوعی تولید و به بازار عرضه می شوند که شامل:
باتری سرب اسید Lead-acid :
معمولا از این نوع باتری بیشتر از انواع دیگر استفاده می شود. این باتری دارای ویژگی هایی چون:
- کارایی بالا
- قابلیت سازگاری در شرایط نگهداری نادرست ( شارژ بیش از اندازه، ریپل جریان شارژ بالا، دشارژ بیش از حد )
- آمپدانس داخلی پایین
- بازدهی بالا
- قیمت مناسب می باشد.
در باتری یو پی اس از این نوع، از الکترولیت هایی استفاده می کنند که شامل آب، سولفوریک اسید و صفحه های ساخته شده از سرب باشد.
باتری سرب اسیدی دارای دو مدل می باشد:
باتری VRLA : این باتری با نام سیلد ( sealed) مشهور است که قابل نصب در هر جا و در هر جهتی می باشد. تولید گاز در این باتری خیلی کم رخ می دهد آن هم زمانی است که شارژ شدن بالا یا دشارژ سریع اتفاق بیفتد اما با این حال دریچه ای در آن تعبیه شده که گازهای تولیدی را خارج می کند. درون این نوع باتری فعل و انفعالاتی رخ می دهد که باتری را از افزودن آب اسید بی نیاز می کند از این رو نیاز به نگهداری یا تعمیر نخواهد داشت.
این باتری نیز با توجه به ترکیب الکترولیت خود به دو نوع تقسیم بندی می شود:
AGM : محلی که الکترولیت داخل یک جداکننده شیشه میکروفیبر محافظت می شود.
GEL : دارای ژل الکترولیت تولید شده از ترکیب سولفوریک و سیلیس می باشد.
در کاربردهای متفاوت یو پی اس معمولا از این دو باتری به دلایل زیر استفاده می شود:
- توان خالص بالا
- قیمت خرید متوسط
- مقاومت داخلی پایین
- خود دشارژی پایین
- امکان شارژ سریع
- جریان دهی بالا
- بازدهی مطلوب و بالا
باتری FLOODED : این نوع باطری شامل صفحه هایی هستند که در الکترولیت اسید غوطه ور می باشند و چون کاملا سیلد (بسته) نیستند هیدروژن تولید شده وارد محیط می شود. از این رو سیستم تهویه باید نسبت به باتری VRLA قدرتمندتر بوده و اندازه ای مناسب داشته باشد. این باتری ها در محفظه پلاستیکی یا فلزی ( غیر قابل اشتعال و غیر رسانا ) به صورت اختصاصی قرار می گیرند. برای نگهداری از آنها باید به طور ایستاده چیده و کار کنند و سطح آب آنها باید کنترل شده تا در صورت نیاز آب به آن اضافه شود تا سطح آن بالا بماند. طول عمر این باتری ها متوسط است و قیمت مناسب و مطلوبی دارند.
نیکل کادمیم Nickel-cadmium: الکترودهای این باتری از کادمیم هیدروکسید ( صفحه منفی ) و نیکل هیدروکسید ( صفحه مثبت ) تولید شده است. محلول آن قلیایی هیدروکسید است. طول عمر این باتری ها بیش از بیست سال گزارش شده است و توانایی سازگاری آن با تغییر زیاد دما بین منفی 20 تا مثبت 40 درجه می باشد. از دیگر قابلیت های این نوع باتری قدرت دشارژ سریع می باشد. هزینه نگهداری از باتری نیکل کادمیم بسیار بالاتر از مدل های ARLA است. اگر این باتری ها تخلیه شوند زمان زیادی لازم است تا مجدد شارژ شوند. همچنین قابلیت محافظت از خود در شرایط غیر استاندارد مانند: دشارژ بیش از حد، شارژ بیش از حد، ریپل جریان شارژ بالا را دارا می باشند.
نیکل و کادمیم هر دو سمی هستند به همین جهت مراحل بازیافت آنها پرهزینه می باشد. از باتری یو پی اس نیکل کادمیم باید به صورت دوره ای تعمیر و نگهداری به عمل آید.
لیتیوم یون Lithium-ion : باتری لیتیوم یونی کاتد شامل فلز و آند می باشد که هر دو اینها از حلال خالص غوطه ور و نمک لیتیوم در الکترولیت مایع تولید شده اند. وقتی باتری دشارژ می شود یون ها از طریق الکترولیت از آند به سمت کاتد میل کرده و در زمان شارژ یون ها درست به طور معکوس عمل می کنند یعنی از سمت کاتد به سمت آند میل می کنند.
یکی از روش هایی که برای تشخیص مدل های متنوع باتری های یو پی اس لیتیوم یونی مهم می باشد، توجه داشتن به بندهای کاتد است.
اگر بخواهیم به انواع باتری های لیتیوم یونی بر مبنای ترکیب بندی های مختلفی که دارند نظر بیندازیم شامل گزینه های زیر می باشد:
- لیتیوم کبالت اکسید ( LCO )
- اکسید لیتیوم نیکل منگنز کبالت (NMC )
- لیتیوم تیتانیوم اکسید ( LTO )
- نیکل کبالت آلومینیوم ( NCA )
- لیتیوم آهن فسفر ( LFP )
- لیتیوم منگنز اکسید ( LMO )
از میان باتری های این گروه باطری های اکسید نیکل منگنز کبالت، لیتیوم آهن فسفر و اکسید لیتیوم منگنز به خاطر عمر و دوام طولانی تر، چگالی توان بالا و همچنین ایمنی بیشتر از کاربرد فراوان تری در یو پی اس دارند.
مشاهده شده است که برخی از شرکت ها با توجه به نیاز خود چند باتری را ترکیب کرده و به تولید توان مثلا بیش از 200 کیلو وات برق مداوم رسیده اند که البته این کار نیازمند تخصص و دقت ویژه ای می باشد و باید حتما از متخصصان این حوزه بهره برد.
نکته :
برای انتخاب و خرید باتری یو پی اس مطلوب باید به عواملی چون: انرژی، دمای بهره برداری، ولتاژ سلول، قابلیت انتقال توان و ظرفیت توجه ویژه ای داشت.
انواع باتری یو پی اس بر اساس ولت :
چنانچه بخواهیم انواع باتری یو پی اس بر اساس ولت را مورد مقایسه قرار دهیم باید اذعان کرد که ولتاژ باتری یکی از مهمترین پارامترها در عملکرد مطلوب باطری در زمان های اضطراری محسوب می شود تا برق دهی را در کمترین زمان ممکن به تجهیزات منتقل نماید لذا با توجه به نوع دستگاه و حساسیت آن باید از باطری یو پی اس با ولتاژ مناسب تهیه کرد. اگر ولتاژ باتری ها از یک حد مشخصی کمتر باشد باعث می شود تا باتری از بین برود به همین دلیل مدار محافظی که داخل باتری ها تعبیه شده مانع از پایین رفتن ولتاژ آن می شود.
ولتاژ باطری ها یو پی اس » 12 و 6 و 2 ولت می باشند.
هر چه ولتاژ قطع باتری یو پی اس در حد پایین تری باشد قادر خواهد بود توان مطلوب تری تحویل دهد.
انواع باتری یو پی اس بر اساس آمپر :
باتری های یو پی اس انواع مختلف و تنوعی دارد که هر یک با توجه به نوع عملکرد خود مورد استفاده قرار می گیرند به همین دلیل باطری ها با آمپرهای متفاوتی به بازار عرضه شده اند. معمولا باتری یو پی اس با آمپر پایین بیشتر مناسب لوازم خانگی هستند که از حساسیت کمتری برخوردارند و آمپر بالاتر مورد استفاده برای تجهیزات سنگین و با حساسیت بالا می باشد.
انواع باطری یو پی اس بر اساس آمپر شامل: 100- 65- 42-18-7/5-12-9-28-4/4-1/2-5-7/2-7-10-2/8-1/2-200- 150—350-28-120-0/8-1/3-2/3-4-5-23-30-40-45-50-55-70-75-80-90-115-155 در بازار موجود می باشند.
انواع دستگاه یو پی اس ( آنلاین – آفلاین ) :
همانگونه که قبلا اشاره شد دستگاه یو پی اس یک منبع تغذیه برق بدون وقفه است که در مواقع ضروری و نبود برق به عنوان برق اضطراری مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاه یو پی اس برای محافظت از دستگاه هایی چون دیتا سنتر، دوربین های مدار بسته، تجهیزات حساس پزشکی، رایانه ها و تجهیزات مخابراتی می باشد از این رو اختلال در عملکرد آن خسارات جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت. یو پی اس ها در اندازه های متنوعی برای نگهداری از لوازم خانگی گرفته تا تجهیزات سازمانی تولید می شوند.
یو پی اس ها دارای سه نوع می باشند: نوع آنلاین، لاین اینتراکتیو و آفلاین .
یو پی اس آنلاین :
یو پس اس آنلاین در زمان اضطراری اتصال بدون وقفه یعنی با تاخیر صفر ثانیه انجام می شود. تکنولوژی که در انواع دستگاه یو پی اس آنلاین به کار رفته است متفاوت تر از دو نوع دیگر است و به دلیل شارژ بالاتر با جریان دهی بالاتر، طراحی یکسو ساز و اینورتر در برابر نوسانات بزرگتر و گرانتر می باشد. اینورتر آن همیشه فعال است و این سبب محافظت صددرصد از تجهیزات در زمان نوسانات برقی خواهد شد و البته که باعث می شود تا قطعات آن زودتر هم فرسوده شوند.
دقت ولتاژ خروجی آن بسیار دقیق تر از مدل لاین اینتراکتیو می باشد. اما مدل باتری آن شبیه لاین اینتراکتیو عمل می کند.
یو پی اس لاین اینتراکتیو :
در زمان اضطراری عملکرد آن مشابه یو پی اس آفلاین است ولی در شرایط معمولی ورودی و خروجی از طریق اتو ترانسفورمر با تپ متغیر متصل می باشند به همین دلیل قادر است در شرایط اضطراری بدون وجود اینورتر ولتاژ خروجی را تنظیم نماید.
اندازه آن کوچکتر از یو پی اس آفلاین است و قیمت کمتری نسبت به یو پی اس آنلاین دارد اما قیمت آن از انواع دستگاه یو پی اس آفلاین بیشتر است.
این یو پی اس بیشتر مناسب بارهایی با حساسیت های پایین است.
یو پی اس آفلاین :
یو پی اس آفلاین قادر است از زمان قطع برق به مدت 25 میلی ثانیه برق اضطراری را فعال کند. راندمان عملکرد آن مطلوب است، اندازه آن کوچک می باشد و قیمت مناسب و حجم و وزن خوب آن باعث شده تا گزینه مناسبی برای خرید باشد. این دستگاه یو پی اس برای محافظت از تجهیزات پزشکی مناسب نمی باشد.
نحوه نگهداری از دستگاه یو پی اس و افزایش طول عمر آن :
کیفیت اصلی ترین پارامتر در انتخاب پی یو اس می باشد. همچنین باید به دقت کاتالوگ محصول مطالعه شود و مطابق با شرایط ذکر شده محیط و دما را برای دستگاه یو پی اس مهیا کرد.
مهمترین بخش در نحوه نگهداری از دستگاه یو پی اس باتری آن است لذا باید در محیطی دور از گرما قرار بگیرند تا عمر باتری ها کم نشود. حرارت مطلوب برای باتری های دستگاه یو پی اس بین 22 تا 25 گزارش شده است.
این دستگاه در برابر تابش مستقیم خورشید نباشد.
متخصصان این حوزه توصیه کرده اند که بهتر است تا از یو پی اسی بیش از توان مصرفی مورد نظر استفاده نشود چراکه این باعث افزایش طول دستگاه و باطری های آن می شود.
سرویس کردن دوره ای دستگاه نیز کمک شایانی به دوام و افزایش طول عمر دستگاه یو پی اس خواهد کرد که البته باید زیر نظر متخصص انجام شود.
سرویس دستگاه شامل موارد ذکر شده در زیر می باشد:
- بررسی وضعیت یو پی اس و فن ها
- بررسی دقیق باتری ها
- چک شدن کامل رابط باتری ها
- چک شدن دشارژ دستگاه
- بررسی تمامی کابل ها
- تمیز کردن تمام قطعات دستگاه
تفاوت باطری یو پی اس با باطری ماشین :
اگر بخواهیم به تفاوت باطری یو پی اس با خرید باطری ماشین بپردازیم باید گفت، باتری خودرو باتری معلق در مایع هم اطلاق می شود و این کار توسط نیروی الکتریسیته که از واکنش اسید سولفوریک روی صفحات سربی که در مایع معلق هستند، انجام می شود.
باتری های اتومبیل مناسب برای استفاده در یو پی اس نمی باشند زیرا احتمال نشت اسید از محفظه باتری امکان پذیر است و همچنین ممکن است در زمان شارژ باطری، گاز هیدروژن قابل اشتعال تولید شود که در یک فضای بسته بسیار خطرآفرین خواهد بود به همین دلیل باطری یو پی اس از نوع مخصوصی هستند و این باطری ها برای ممانعت از ایجاد خطر یا نشت اسید کاملا بسته می باشند و برای اطمینان بیشتر اسید را با لایه هایی از نمد یا فیبر پوشانده تا در جای خود ثابت بماند و این خاصیت باعث می شود تا حمل و نقل و جابجایی آنها در مسافت های طولانی راحت و بی خطر باشد اما در جابجایی باطری های سنتی به دلیل معلق بودن در مایع و احتمال نشت ماده خطرناک بسیار دشوار و ریسک پذیر است.
از دیگر مزایای باطری یو پی اس در مقابل باتری خودرو این است که به دلیل ثابت بودن مواد داخل باطری در صورتی که از آن استفاده نشود به اصطلاح باتری خیلی دیر خالی می شود اما در صورتی که از اتومبیل برای مدت کوتاهی استفاده نشود باطری آن تخلیه می شود.
بهترین باتری یو پی اس کدام است؟
همانگونه که اشاره شده است بهترین باتری یو پی اس بستگی با نیاز شما دارد. با این حال اگر به دنبال باتری یو پی اس عالی با جریان برق متناوب و بدون وقفه هستید، مطمئن باشید که باطری های یو پی اس ژل تایپ یا ژله ای بهترین نوعی است که در بازار ایران وجود دارد.
- برای خرید بهترین باطری یو پی اس باید پارامترهایی چون:
- تکنولوژی ساخت
- برند و کشور سازنده
- طول عمر باتری
- بازده یو پی اس
- آمپر و ولتاژ باتری
- دشارژ نهایی
- زمان شارژ مورد نیاز شارژ باتری
- زمان برق دهی در زمان دشارژ باتری ها
- شرایط محیطی اعم از رطوبت، دما و….
برند باتری را مدنظر داشت تا باتری یو پی اس شما بهترین عملکرد و مطلوبترین کارکرد را به همراه داشته باشد.
باتری یو پی اس مناسب برای تجهیزات حساس در زمان های اضطراری و قطع برق شهری است
طول عمر باتری یو پی اس :
طول عمر باتری یو پی اس به عوامل مختلفی بستگی دارد که رعایت نکات مهم در زمان نگهداری از آن باعث می شود تا بتوانید مدت زمان بیشتری از آن استفاده نمایید.
برند و کشور سازنده، دمای محیط، تعداد دفعات شارژ و دشارژ و میزان گرد و غبار در محیط از پارامترهایی است که در طول عمر باتری بسیار اثربخش است. با کاهش دشارژ باتری ها می توان شرایط افزایش طول عمر آنها را فراهم کرد. جعبه ای که برای نگهداری باتری ها انتخاب می شود بسیار مهم است زیرا در صورت نامناسب بودن جعبه منبع تغذیه، احتمال نشت الکترولیت یا گازهای آن باعث کاهش عمر باتری و منجر به انفجار شود. نشت گازها می تواند آلودگی های زیست محیطی را نیز فراهم کند. عمر مفید باتری های یو پی اس بین 4 تا 7 سال گزارش شده است.
قیمت باتری یو پی اس :
از آنجا که باتری یو پی اس از حساسیت فوق العاده ای برخوردار است لذا برای خرید حتما با متخصصان این حوزه مشورت نمایید.
قیمت باتری یو پی اس با نوع عملکرد، ظرفیت آمپر باتری، کیفیت و برند آن ارتباط مستقیمی دارد از این رو باتری یو پی اس که برای تغذیه دستگاهها و تجهیزات حساس مورد استفاده هستند گرانتر می باشند.
در زمان خرید اطمینان حاصل نمایید که از مراکز معتبر خریداری کنید چرا که باتری یو پی اس مرغوب، با کیفیت و استاندارد می تواند عملکرد مطلوب و مناسبی داشته باشد و خطرات آن نیز کاهش می یابد. همچنین از خدمات پس از فروش آن اطمینان حاصل نمایید.
کیفیت باتری یو پی اس با توجه به قیمت آن قابل استناد نمی باشد بلکه کیفیت باتری بستگی به وزن، طول و تکنولوژی ساخت آن دارد.