با توجه به ساخت تیپ های مختلف و اعمال تغییرات در طراحی موتور این خودرو ابعاد ، آمپراژ یا ظرفیت باطری مناسب پاجرو متغییر می باشد.

در مدل های قدیمی تر مثل پاجرو مونتاژ گروه بهمن، باتری های 90 آمپری برای این خودرو در نظر گرفته می شود.

مشخصات باطری فابریک و اصلی پاجرو گروه بهمن یا مونتاژ  V8 3500 :

نوع باتری : اتمی یا سیلد

آمپراژ یا ظرفیت : 90 آمپر

آرایش قطبها: بلند قطب مخالف یا راست

ولتاژ : 12 ولت

باتری 90 آمپر قطب راست پاجرو
باتری 90 آمپر قطب راست پاجرو

مشخصات باطری فابریک و اصلی پاجرو چهار سیلندر تا حجم موتور 3000سی سی مدل های 1990 تا 2004  :

نوع باتری : اتمی یا خشک

آمپر باطری: 70 آمپر

آرایش قطب ها : قطب چپ ، بلند

ولتاژ : 12 ولت

مشخصات باطری فابریک و اصلی پاجرو مدل 2004 به بالا:

نوع باتری : اتمی یا خشک

آمپر باطری: 70 آمپر

آرایش قطب ها : قطب چپ ، بلند

ولتاژ : 12 ولت

برای مدل هایی که باتری 70 آمپر نصب می گردد. باتری 74 آمپر نیز قابل نصب است.

باتری 74 آمپر میتسوبیشی پاجرو 2014
باتری 74 آمپر میتسوبیشی پاجرو 2014

راهنمای خرید باتری مناسب برای ماشین میتسوبیشی پاجرو

توصیه می شود که در خرید اینترنتی یا حضوری باطری میتسوبیشی پاجرو به سه عامل مهم توجه لازم را داشته باشید تا بتوانید یکی از مناسب ترین و قدرتمندترین باتری را برای خودرو خود، تهیه کنید. مهمترین نکات مورد توجه در خرید باطری خودرو، عبارتند از:

به میزان و مقدار برقی که خودرو تان مصرف می کند، توجه لازم را داشته باشید.

ابعاد و اندازه ی باتری مورد نظرتان را با دقت بررسی کنید و سپس سفارش تان را به ثبت برسانید.

اگر خودرو شما مجهز به باندهای قوی هست حتما از بالاترین آمپراژ باتری استفاده کنید.

اگر میزان برق مصرفی خودرو پاجیرو شما کم است، می توانید از باتری با آمپراژ کمتر بهره ببرید.

توجه به تاریخ تولید باتری را فراموش نکنید. بهتر است که تاریخ تولید به تاریخ خرید نزدیک باشد و شش ماه بیشتر از تاریخ تولید آن نگذشته باشد.

توجه : کولر ماشین جزو مواردی نیست که بخاطر استفاده زیاد از آن باطری آمپر بالاتر خریداری کنید.

نگهداری از باتری میتسوبیشی پاجرو

با نگهداری صحیح از باتری میتسوبیشی پاجرو، می توانید به مدت طولانی تر از باتری مذکور بهره مند شوید. مهمترین نکات نگهداری از باتری مذکور، عبارتند از:

اگر باتری ماشین شما اسیدی است در صورت کاهش سطح آب باتری، مقداری آب مقطر به آن اضافه کنید.

خودرو خود را در معرض نور خورشید یا برف و باران قرار ندهید.

باتری مد نظرتان را از فروشگاه های مطمئن تهیه و خریداری کنید.

از شارژ کردن بی جهت باطری، خودداری نمایید.

حتما 2 یا 3 روز یک بار خودرو را روشن کنید و 30 دقیقه روشن بگذارید تا باتری شارژ شود.

عمر مفید باطری ماشین میتسوبیشی پاجرو

باتری میتسوبیشی پاجرو از عمر مفید طولانی برخوردار است. البته در نظر داشته باشید که عمر مفید باطری خودرو مذکور، با توجه به نوع باتری و شرکت تولید کننده ی آن، ممکن است متفاوت باشد با این حال میانگین عمر مفید برای باتری ماشین میتسوبیشی پاجرو را، دو الی سه سال در نظر گرفته اند. اگر به نکات نگهداری از باتری خودرو مذکور، توجه لازم را داشته باشید، به مدت طولانی تر می توانید از باتری ماشین میتسوبیشی پاجرو استفاده کنید.

زمان تعویض باتری میتسوبیشی پاجرو

شما می توانید با توجه به علائم خرابی باتری میتسوبیشی پاجرو، باتری مذکور را مورد تعویض قرار دهید. در واقع زمان تعویض باتری خودرو پاجرو مصادف با نشانه های خرابی باتری خودرو مذکور می باشد. مهمترین نشانه های خرابی باتری میتسوبیشی پاجرو، عبارتند از:

تغییر رنگ نشانگر موجود در باتری

خرابی ظاهری باتری

دو تا 3 سال از زمان خرید باتری گذشته باشد

استارت نخوردن خودرو

سخت روشن شدن خودرو

قیمت سایر باطری ها را با ورود به لینک » قیمت باتری خودرو مشاهده نمایید .

تاریخچه میتسوبیشی پاجرو :

میتسوبیشی یک کمپانی ژاپنی است که سالها است همپای همتایان خود در برندهای دیگر در حال تولید خودروهای با کیفیت می باشد. میتسوبیشی پاجیرو یک شاسی بلند از کمپانی میتسوبیشی است. نام پاجیرو یا پاجرو برگرفته از یک گربه بومی در آرژانتین است. این کلمه در زبان های مختلف معانی متفاوتی دارد از اینرو در هر کشوری با نام های متفاوتی شناخته می شود مثلا در کشور آمریکا با نام میتسوبیشی مونترو به معنای شکارچی کوه متداول است و در فرهنگ کشور اسپانیا، پاجرو به معنای سوء استفاده گر ترجمه می شود. همچنین در کشورهای برزیل، اروپا و جامائیکا به نام میتسوبیشی شوگان مشهور است.

محصولات میتسوبیشی از ابتدا تا کنون در قالب 4 نسل به بازار خودروی دنیا عرضه شده است و در هر نسل شاهد تغییراتی در ظاهر، کابین داخلی، فنی  و همچنین ایمنی آن بوده ایم.

اولین نمونه این خودرو در نوامبر سال 1973 در نمایشگاهی توکیو رونمایی شد و در سال 1978 دقیقا پس از گذشت پنج سال وارد بازار خودرو شد. دلیل این تاخیر بدان علت بوده است که کمپانی میتسوبیشی تصمیم گرفته بود که این خودرو جایگزین مناسب و خوبی برای تویوتا و نیسان به عنوان یک خودروی تفریحی باشد.

کمپانی میتسوبیشی به تولیدات خود آنقدر اطمینان خاطر داشت که در سال 1983 نخستین تولید پاجیرو خود را به مسابقات رالی پاریس فرستاد که البته هم توانست به مدد توانایی ها و قابلیت های فنی، عنوان اول را کسب کند و پس از این اتفاق پاجیرو به عنوان خودروی رالی به شهرت خوبی دست پیدا کرد و باعث شد تا فروش خوبی را تجربه کند و پس از آن تولیدکنندگان پاجیرو در صدد بر آمدند تا مدل های به روز همراه با تغییرات اساسی را در آن به وجود آورند از این رو چنانچه نخستین مدل آن را با تولید نسل جدید آن مقایسه کنید به راحتی شاهد این تفاوت ها خواهید بود.

اولین نمونه اولیه میتسوبیشی پاجیرو در سال 1973
اولین نمونه اولیه میتسوبیشی پاجیرو در سال 1973

نسل اول این خودرو در نمایشگاه توکیو در سال 1981 رونمایی شد.  این خودروی سه درب با یک سقف فلزی یا کروک و چهار سیلندر مجهز به توربو شارژر بنزینی وارد بازار شد. صندلی های جک دار و قابل تنظیم و امکانات رفاهی دیگر آن را به یک وسیله نقلیه سواری تبدیل کرد از اینرو مورد استقبال قرار گرفت و برای سفرهای تفریحی خانوادگی گزینه مناسبی محسوب می شود.

با مشاهده نسل دوم این خودرو شما نیز خواهید گفت که این یک شاسی بلند قدرتمند است که در کشورهای مختلف با نام های متفاوتی شناخته می شود. این نسل از سال 1991 تا 1999 در بازار خودرو توانست خودنمایی کند و علاقه مندان میتسوبیشی و شاسی بلند از سواری با آن لذت بردند. تولید این مدل در کشور ونزوئلا تا سال 2008 و در کشور کلمبیا تا 2012 نیز ادامه داشت. این نسل همچنان در کشور ژاپن تولید می شود. نسل دوم میتسوبیشی پاجرو وارد بازارهای ایران و هند هم شد که در ایران فروش خوبی را تجربه کرد زیرا علاقه مندان زیادی بی تاب بودند تا از سواری با این شاسی بلند لذت ببرند. ظاهر این خودرو همه را به یاد آفرودهایی در جاده های پر پیچ و خم می اندازد از اینرو افرادی که به آفرود سواری علاقمند بودند خیلی زود جذب آن شدند.

نسل سوم میتسوبیشی پاجرو از سال 1999 تا 2006 در ژاپن تولید شد. طراحی این نسل را کمپانی ایتالیایی فارینا انجام داد که به خوبی هم توانسته بود ظاهری زیبا و منحصر به فرد برای آن طراحی کند و به مدد همین طراحی توانست جایگاه خود را در بازارهای خودرو همچنان حفظ نماید. می توان به جرات گفت نسل سوم پاجرو با تغییراتی که در آن بوجود آمده بود تبدیل به یک دلربای بی نظیر شده بود.

نسل چهارم میتسوبیشی پاجیرو معروف به میتسوبیشی پاجرو از سال 2006 وارد بازارهای خودرو شد و تاکنون تولید آن ادامه دارد.

این خودرو در دو مدل 4 درب و دو درب چشمم های بسیاری را به سمت خود جذب کرد و میتسوبیشی با تولید اولین نسل از این خودرو توانست جایگاه مناسبی برای خود دست و پا کند. اولین نسل این خودرو وارد بازارهای ایران شده است و مورد استقبال نیز قرار گرفت.

پاجرو 4 درب در سه تیپ  GLX،GL ، GLS و پاجرو دو درب در دو تیپ GLX و GLS به بازار خودرو عرضه شد.

نسل اول میتسووبیشی پاجیرو
نسل اول میتسووبیشی پاجیرو

بررسی فنی میتسوبیشی پاجرو :

قرار است نگاهی به مشخصات فنی میتسوبیشی پاجرو 4 درب و دو درب بیندازیم.

پاجیرو چهار درب: موتور آن دارای 6 سیلندر خورجینی می باشد. قدرت آن 176 اسب بخار  در 5250 دور در دقیقه است. حجم موتور میتسوبیشی پاجرو 4 درب، 3 لیتر می باشد. دارای جعبه دنده 5 سرعته اتوماتیک است و محور محرک آن چهار چرخ می باشد. شتاب صفر تا صد این خودرو 12. 7 ثانیه گزارش شده است. وزن خالص پاجرو 4 درب 2100 کیلو گرم می باشد.

مصرف سوخت درون شهری آن 15. 3 لیتر در هر 100 کیلومتر محاسبه شده و میزان مصرف سوخت در مسیرهای خارج شهری آن 13. 8 لیتر در هر 100 کیلومتر گزارش شده است. ظرفیت باک بنزین آن  88 لیتر می باشد و برای 7 سرنشین طراحی شده است.

پاجرو دو درب: موتور این خودرو از یک  6 سیلندر خطی تبعیت می کند و حداکثر قدرت آن 244 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه می باشد. میزان حجم موتور آن 3. 8 لیتر می باشد. دارای جعبه دنده 5 سرعته اتوماتیک است. محور محرک آن چهار چرخ محرک است و شتاب صفر تا صد آن 8. 6 ثانیه در هر 100 کیلومتر تخمین زده شده است.

حداکثر سرعت آن 202 کیلومتر در ساعت گزارش شده است. وزن خالص این خودرو دو درب 2035 کیلوگرم می باشد. میزان مصرف سوخت آن در مسیرهای داخل شهری 18. 1 لیتر در هر 100 کیلومتر و در مسیرهای خارج شهری 13. 6 لیتر در هر 100 کیلومتر گزارش شده است. ظرفیت باک بنزین آن 69 لیتر می باشد و برای 5 سرنشین طراحی شده است.

نسل چهارم میتسوبیشی پاجرو
نسل چهارم میتسوبیشی پاجرو

محبوبیت میتسوبیشی پاجرو :

میتسوبیشی پاجرو نسبت به نسل های قبلی دارای امکانات رفاهی بیشتری است و شکل آفرودی آن شکوه و جلال زیادی به ظاهر آن بخشیده است. ظاهر آن مناسب طراحی شده و کابین داخلی آن جادار و با کیفیت است همچنین دارای قابلیت های فنی با کیفیتی است. این خودرو توانایی بکسل کردن 3 تن بار را دارد. رانندگی با آن راحت است و از هندلینگ مطلوب و خوبی برخوردار است.

میتسوبیشی در بازار خودروی ایران طرفداران خود را همچنان حفظ کرده است.